Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram där du även kan läsa de kurser som du behöver för att vara behörig till högskolan.
Pedagogiskt arbete
- Denna inriktning ger dig kunskap om barns och ungas utveckling, lärande och livsvillkor.
- Här får du också läsa om och prova på olika pedagogiska verksamheter såsom förskola, skola och fritidshem.
Yrkesutgång: barnskötare, elevassistent, lärarassistent och simlärare.
Att arbeta i lag och samverka mellan olika yrkesgrupper är kännetecknande för dina framtida arbetsuppgifter. Vi vill därför göra dig medveten om hur du själv fungerar i grupp och om hur människor utvecklas. Pedagogik, psykologi och sociologi är viktiga ämnen på programmet.
Utbildningen i skolan och praktikperioderna bildar en helhet och ger kunskaper om de verksamheter som ingår i utbildningen samt deras funktion och roll i samhället.
BF ger dig även en bra grund att stå på om du tänker läsa vidare till t ex : förskollärare, lärare, fritidsledare, polis eller något annat yrke där du kommer i nära kontakt med människor.
Barn- och fritidsprogrammet som lärling
Vill du jobba inom barn och fritid och är ivrig att ta steget ut i vuxenvärlden lite snabbare, då kan lärling vara något för dig.
På Barn- och fritidsprogrammets gymnasielärlingsutbildning läser du minst 50 procent av din utbildning, det vill säga 1 250 timmar ute på en eller flera verksamheter, med stöd av en handledare på plats och regelbundna besök av din lärare. Övriga tiden läser du gymnasiegemensamma ämnen med andra elever på skolan.
Fritidspedagog, fritidsledare, socionom, polis, förskollärare, lärare är exempel på yrken som du kan läsa vidare till.